Wczytuję dane...

Skrypt „Barista — poziom podstawowy” jest przeznaczony dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z kawą i pracą w kawiarni. Spełni on oczekiwania zarówno doświadczonych baristów, jak i pasjonatów kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym w warunkach domowych.

Skrypt „Barista — poziom podstawowy” jest przeznaczony dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z kawą i pracą w kawiarni. Spełni on oczekiwania zarówno doświadczonych baristów, jak i pasjonatów kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym w warunkach domowych. Dzięki lekturze tego materiału dowiesz się, czym jest kawa, jakie są jej gatunki, w jakich regionach świata rośnie, a także jakie procesy mają wpływ na jej smak i aromat. Wiedza ta podana jest rzeczowo i w punktach tak, by była możliwie praktyczna i esencjonalna, co ułatwi jej wykorzystanie w codziennej pracy.

Zawartość skryptu to informacje teoretyczne, praktyczne wskazówki oraz przykłady zadań do wykonania dla czytelnika, które znajdują się na końcu każdego rozdziału. Są tu również porady, które pomogą poprawnie ustawić i używać ekspres ciśnieniowy czy młynek żarnowy. W skrypcie omówiono również, jak prawidłowo przygotować i kontrolować jakość espresso, a także profesjonalnie spieniać mleko i przygotowywać kawę z jego użyciem. Opisano również to, kim jest barista i jak ważna jest jego rola w codziennym funkcjonowaniu kawiarni.

 

Spis treści:

s. 15 Gatunki kawy i regiony jej upraw na świecie

s. 21 Wypalanie kawy i wpływ tego procesu na jej smak i aromat

s. 25 Świeżość kawy i jej przechowywanie

s. 31 Wyposażenie baru w kawiarni — ekspres, młynek, akcesoria

s. 55 Elementy organizacji i zasady higieny pracy za barem w kawiarni

s. 61 Espresso — definicje, parametry i przygotowanie

s. 75 Ekstrakcja kawy i kategorie sensoryczne espresso

s. 81 Mleko — rodzaje i przygotowanie

s. 89 Menu kawiarni: kawy czarne, kawy mleczne

DODATEK

s. 94 Rola baristy w kawiarni

s. 95 Woda: standardy Specialty Coffee Association

wybrane dla ciebie