Wczytuję dane...

French Press - prosty zaparzacz dla każdego

Od czego się zaczęło?

Pierwszy patent na urządzenie, które przypomina nowoczesny French Press był zarejestrowany już w 1852 roku przez panów Mayer i Delforgje. Urządzenie to jednak nie posiadało w swojej konstrukcji sita, którym charakteryzuje się znany nam zaparzacz do kawy. 

W 1929 roku dwóch Włochów Affilio Calimani i Giulio Moneta opatentowali kolejną wersję French Pressa, a już w 1958 roku został stworzony French Pres o designie, który jest znany nam obecnie. W tamtych czasach nosił on nazwę „Chambord”. Zaprojektowany był przez Szweda Faliero Bondanini i cieszył się ogromną popularnością we Francji, gdzie był produkowany.

Można śmiało stwierdzić, że French Press jest produktem wielu kultur: włoskiej, francuskiej, szwedzkiej oraz duńskiej, ponieważ duńska firma Bodum wykupiła prawa autorskie do produkcji oryginalnego Chamboard. Niewątpliwe jest jednak to, że French Press, jak sama nazwa wskazuje, kojarzy się nam z czymś „francuskim” . Prawdopodobnie francuskiego charakteru nabrał, dzięki renomie wśród francuskiego społeczeństwa.

Co French Press może nam zaoferować?

To bardzo proste urządzenie, składające się najczęściej z metalowego czy plastikowego korpusu, szklanej karafki i tłoka z metalowym sitem.

French Press jest urządzeniem immersyjnym, co oznacza , że kawa „zamacza się wodzie”, w porównaniu na przykład z przelewowymi V60 czy Chemex’em, w których woda przepływa przez zmieloną kawę wykorzystując jedynie siłę grawitacji.

Gruby metalowy filtr i długi kontakt z kawy z wodą powodują, że z grubo zmielonych drobinek kawy wypłuczemy więcej olejków eterycznych, tym samym osiągając napar o pełniejszym „body” (gęstość/oleistość) i charakterystycznej teksturze.

Na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując kawę we French Pressie?

  1. Ilość kawy

    Istnieje złota proporcja ilości zmielonej kawy do wody, tzw. ratio i wynosi wg. SCA (Speciality Coffee Assosiation) ok.1:18. Czyli około 60 gramów świeżo zmielonej kawy na 1l wody. Tak dobrana proporcja pozwala otrzymać zbalansowany napar – nie zbyt kwaskowy i nie zbyt wodnisty, osiągając TDS (Total Dissolved Solids = ilość rozpuszczonych składników/ koncentracja kawy) na poziomie 1,15-1,35 % oraz ekstrakcję na poziomie 18-22%.

  2. Grubość mielenia

    Żeby uniknąć bardzo dużej mętności w naszym naparze z French Pressa, kawę mielimy średnio-grubo. Według „KRUVE GRIND SIZE REFERENCE” jest to około 800-1400 µm.  Pamiętajmy o tym, że jeśli drobniej zmielimy kawę, tym krócej powinniśmy tę kawę parzyć (szybciej). Więcej o stopniu zmielenia przeczytasz na naszym blogu.

  3. Temperatura wody

    Temperatura wody do parzenia kawy we French Pressie powinna wynosić ok. 92-94°C. Starajmy się nie parzyć kawy wodą o zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ może to skutkować wyraźną goryczą i cierpkością.

  4. Stopień zmineralizowania wody

    Nasz napar składa się w znacznej większości z wody. Nie może być więc bez znaczenia jakiej wody użyjemy. Warto tutaj zwrócić uwagę szczególnie na stopień zmineralizowania - według SCA poprawna suma rozpuszczonych substancji mineralnych w wodzie jest mieści się w przedziale 75 - 250 ppm/ mg/l (parts per million/miligramów na litr) 

  5. Czas parzenia

    Nawiązując do grubości mielenia i temperatury wody – czas parzenia kawy we French Pressie wynosi około 3-5 minut.


    Jeśli będziemy pamiętali o wyżej wymienionych czynnikach, mamy ogromną szansę napić się naprawdę pysznej kawy!

KROK PO KROKU

  1. Mielimy naszą ulubioną kawę średnio-grubo
  2. Zalewamy niewielką ilością gorącej wody – około dwukrotnie większą ilością wody w stosunku do ilości naszej kawy (np. mamy 30 g kawy, to zalewamy ok.60 gr wody), tak, żeby cała kawa była namoczona. Pod czas tej czynności świeżo palona kawa pozbywa się dwutlenku węgla, który powstaje podczas procesu palenia.
  3. Po około 30-40 sekundach dolewamy resztę gorącej wody.
  4. Zostawiamy kawę na ok.3-5 minut
  5. Po tym czasie kilka razy mieszamy i zdejmujemy kawowy „kożuch” z fusów.
  6. Zostawiamy kawę na kilka minut, żeby fusy pod wpływem grawitacji opadły na dno
  7. Ostrożnie, nie zaburzając fusów, przeciskamy tłok (nie do końca)
  8. Delektujemy się pyszną kawą

Polecamy:

French Press Bialetti Smart 1l
French Press Bialetti Smart 350ml

Smacznego!

Rhinowares Hand Coffee Grinder