Wczytuję dane...

Czy świeżo zmielona kawa smakuje lepiej?

Jak zmielić kawę?

Dla osób, które chcą cieszyć się wspaniałą kawą w domu i wiedzą już jak dobrze przygotować kawę wcześniej zmieloną, kolejnym krokiem jest rozpoczęcie mielenia kawy samodzielnie. Oprócz samej techniki parzenia i ewentualnych błędów z tym związanych, nic nie będzie miało większego wpływu na proces parzenia niż inwestycja w dobry młynek. Oto dlaczego mielenie kawy jest tak ważne i jak możesz to łatwo zrobić.

Młynek żarnowy czy ostrzowy?

Jeśli nie jesteś jeszcze posiadaczem żadnego młynka – znajdziesz dwa rodzaje młynków: żarnowy i ostrzowy/ nożowy. Zdecydowanie polecam wybrać ten pierwszy.
Jedyną chyba zaletą młynków z ostrzami, która prawdopodobnie przekonuje część domowych kawoszy jest ich bardzo niska cena. To nie znaczy jednak, że za młynek żarnowy z kolei musisz wydać fortunę. Na początku swojej przygody z kawą nie potrzebny Ci najdroższy, najlepszy młynek, ale na pewno warto zapłacić nieco więcej i wybrać ten żarnowy. 

Dlaczego?

                                         

Żarna w odróżnieniu do ostrzy zapewniają nam znacznie równiejsze i powtarzalne zmielenie kawy. Młynek z ostrzami tnie ziarna kawy w sposób przypadkowy – część ziaren posieka w drobny pył, a część ledwo rozbije.

Młynek żarnowy natomiast posiada dwa żarna – ząbkowane tarcze, które obracają się względem siebie. W ten sposób wpadające pomiędzy nie ziarna kawy są „miażdżone” i wpadają do kolejnego zbiornika. Im bliżej siebie ustawione będą żarna tym drobniejsze cząstki kawy uzyskamy. Możemy więc w bardzo łatwy sposób ustawić i kontrolować stopień zmielenia naszej kawy - zmieniając odległość pomiędzy żarnami.

Równe mielenie zapewnia lepsze zaparzenie kawy. Wyobraź sobie w jednym garnku całe ziemniaki i takie pokrojone w drobną kostkę. Nie możliwe, by ugotowały się równo. Podobnie jest z kawą.

Kawę należy zmielić bezpośrednio przed parzeniem

Kupienie paczki zmielonej kawy to bardzo wygodne rozwiązanie. Jednak chcąc cieszyć się pyszną, aromatyczną kawą nie należy kierować się wyłącznie wygodą :) 
Podczas mielenia kawa uwalnia wszystko co najcenniejsze – bogactwo swoich aromatów. Mogą mieć one znaczny wpływ na smak kawy, jednak bardzo szybko znikają. Jedynym sposobem na uchwycenie ich w filiżance jest zmielenie tuż przed zaparzeniem. Znacie ten niesamowity, intensywny zapach kawy wchodząc do kawiarni? Tak pachnie świeżo mielona kawa. 

Stopień zmielenia a metoda parzenia

Gdy masz młynek żarowy i jesteś gotowy do mielenia tuż przed zaparzeniem, pozostaje tylko wybrać ustawienie mielenia. Należy ustawić je zgodnie z metodą parzenia. 
   

 





Niektóre automatyczne młynki żarnowe posiadają pisemne oznaczenia, podpowiadające jaki stopień zmielenia wybrać do danej metody. Jeśli jednak posiadasz młynek ręczny, kalibracja młynka na odpowiedni stopień zmielenia prawdopodobnie będzie wymagała kilku prób. Nie miel całej porcji kawy na raz, a jedynie kilka ziarenek, sprawdzając stopień zmielenia, dopóki nie ustawisz odpowiedniego.

Warto zainwestować

Kawa to dla wielu z nas rytuał, bez którego nie wyobrażamy sobie życia. Powinna nie tylko nas pobudzić, ale przede wszystkim naprawdę smakować. Wiesz już, jak ogromny wpływ ma jakość i świeżość zmielenia kawy.  Zatem jeśli jesteś już gotowy na zmiany – pora wybrać swój młynek żarnowy.

Polecamy młynki ręczne:

Hario Mini Mill PRO

Hario Skerton PRO

Rhinowares Hand Coffee Grinder