Wczytuję dane...

Dlaczego kawa sypana parzona to lepsza alternatywa dla kawy rozpuszczalnej?

Kawa sypana parzona jest bardziej pobudzająca od rozpuszczalnej. Duża ilość kofeiny przyspiesza metabolizm oraz poprawia koncentrację i pamięć krótkotrwałą. Ponadto skład kawy sypanej jest prosty i naturalny, zatem stanowi ona dobry wybór dla osób, które każdego ranka piją filiżankę naparu, a w ciągu dnia sięgają po kolejne porcje, aby przeciwdziałać narastającemu zmęczeniu. 

Czy kawa sypana parzona jest zdrowa?

Kawa sypana parzona składa się w 100% z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. W powstającym z niej naparze znajduje się więcej antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki tlenowe, co przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu. Związki te redukują także stres oksydacyjny, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworów. Kawa fusiasta nie dorównuje walorami smakowymi i odżywczymi świeżo palonej kawie ziarnistej, jednak pozostaje lepsza od rozpuszczalnych odpowiedników, które często powstają z nasion gorszej jakości. Są one też bardziej przetworzone i zawierają szkodliwe dodatki, np. mleko w proszku lub substancje słodzące, przyczyniające się do zwiększenia poziomu glukozy we krwi. Ponadto w procesie produkcyjnym kawy rozpuszczalnej ulatniają się prozdrowotne antyoksydanty. Cechuje się ona też mniej wyrazistym smakiem oraz ma mniej substancji stymulujących. Jeśli jesteś osobą, która doświadcza chronicznego stresu lub zmęczenia i nie chcesz dodatkowo obciążać swojego organizmu, zrezygnuj z kawy rozpuszczalnej na rzecz sypanej. 

Jak prawidłowo parzyć kawę sypaną?

Kawa sypana wymaga parzenia, zatem w porównaniu do rozpuszczalnej jej przygotowanie jest nieco dłuższe. Aby uzyskać aromatyczny napar, najlepiej skorzystać z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Dzięki tym przyrządom wydobędziesz ze zmielonych ziaren pełnię nut smakowych i zapachowych. Pamiętaj, aby nie parzyć kawy sypanej po turecku, czyli poprzez zalanie wrzątkiem. Przygotowanie napoju tym sposobem sprawia, że zmielone ziarna uwalniają diterpeny, które przyczyniają się do podwyższenia poziomu we krwi. Ponadto zaparzona w ten sposób kawa może wydzielać olejki eteryczne, wywołujące podrażnienie błony śluzowej żołądka. Nie narażaj się na nieprzyjemne dolegliwości i zdecyduj się na zakup ekspresu lub akcesoriów do metod alternatywnych.