Wczytuję dane...

Kawowe blendy, czyli dlaczego warto łączyć Arabikę z Robustą?

Kawowe blendy to mieszanki co najmniej dwóch odmian ziaren. Są przeciwieństwem kaw jednorodnych, w których składzie znajdują się nasiona kawowca, pochodzące z tej samej plantacji lub nawet z tego samego zbioru. Łączenie dwóch najpopularniejszych gatunków na rynku, jakimi są Arabica (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora), zapewnia nowe doznania smakowe. 

Zalety kawowych blendów

Często Arabica jest bazą do kawowych blendów, które uzupełniane są Robustą. Na rynku dostępne znajdziesz mieszanki o różnych proporcjach. Zawartość Robusty w blendach zazwyczaj wynosi 10-30%. Nie jest ona jedynie „wypełniaczem”, lecz nadaje mocy łagodnej Arabice. Dzięki niej zawartość kofeiny w naparze jest wyższa, a na jego powierzchni powstaje aksamitna pianka (crema). Robusta wpływa także na cielistość napoju, czyli jego gęstość, ciężkość i lepkość. Sprawia ona, że konsystencja naparu staje się bardziej oleista. Mimo wielu zalet ziaren Robusty, powstająca z niej kawa ma wyrazisty, pozbawiony kwasowości i dość gorzki smak, dlatego w blendach przeważa Arabika, która jest delikatniejsza. Powstające z niej napary charakteryzują się przyjemnym i zrównoważonym aromatem. Wyczuwalne są w nich nuty owocowe, orzechowe lub czekoladowe. Ich obecność zależy od stopnia palenia ziaren. 

Jak parzyć kawowe blendy?

Napary z kawowych blendów można przygotowywać zarówno w ekspresach ciśnieniowych, jak i przy użyciu metod alternatywnych. Na opakowaniu produktu powinna znajdować się informacja z zalecanym przez producenta sposobem parzenia. Najlepiej korzystać z blendów kawy ziarnistej, ponieważ mielone mieszanki z marketów szybko tracą swoje właściwości. Z rozdrobnionych nasion ulatniają się substancje, odpowiadające za smak i aromat naparów. Mieszanka świeżo palonych ziaren Robusty i Arabiki nadaje się do przygotowania idealnego espresso, które można spożywać od razu po zaparzeniu lub wykorzystać jako bazę dla cappuccino, latte czy americano. W łączeniu różnych odmian kawy można eksperymentować aż do momentu uzyskania kawy o właściwościach, które będą w pełni odpowiadać naszym upodobaniom.