Drip Hario v60 - Jak przygotować dobrą czarną kawę?
Drip Hario V60
Przedstawiamy prawdopodobnie najbardziej popularne urządzenie do przygotowania kawy metodą alternatywną – Drip Hario v60. Skradł on serca wielu domowych i profesjonalnych baristów na całym świecie. Jeżeli należysz do osób, które jeszcze się z nim nie spotkały to nic straconego! Przygotowałam dla Ciebie krótką instrukcję obsługi tego magicznego sprzętu.
Jak to działa?
Każde urządzenie z kategorii „drip” to swego rodzaju lejek. Hario v60 to taki w kształcie litery „V” wyprofilowany pod kątem 60 stopni i jak się domyślasz ma to bezpośredni związek z jego nazwą. Ale to nie wszystko. Jego wewnętrzna strona posiada charakterystyczne, spiralne wyżłobienia, które umożliwiają dostęp powietrza a co za tym idzie płynniejszą, bardziej efektywną ekstrakcję, czyli nic innego niż sam proces parzenia kawy. Spiralny kształt wyżłobień i pojedynczy, duży otwór na dnie pozwala na łatwiejszy przepływ wody. W rezultacie budowa Hario v60 zapobiega zbyt długiemu kontaktowi wody z drobinkami kawy i pozwala nam na większą kontrolę nad szybkością parzenia.
Czego będziemy potrzebować:
Hario v60 występuje w 3 rozmiarach. Najbardziej optymalnym jest Hario v60 02, który pozwala na przygotowanie nawet 3-4 filiżanek kawy. Oprócz niego, przydadzą się nam:
- odpowiednie papierowe filtry
Użyjemy papierowych filtrów do kawy
- zmielona kawa
Najlepiej jest użyć kawy świeżo zmielonej, tuż przed zaparzeniem. Pomoże w tym np. Młynek Hario Mini Mill Plus
Warto zapamiętać sobie prostą proporcje – 6g kawy na 100 ml wody.
Do dripa 02 użyjemy zatem 24 g zmielonej kawy i 400 ml wody.
- gorąca woda - NIGDY nie zalewamy kawy wrzątkiem!
Odpowiednia temperatura wody to 92– 96 st. C. Warto też zwrócić uwagę na stopień mineralizacji wody (TDS – Total Dissolved Solids), powinien on mieścić się w przedziale 100 - 300 p.p.m (parts per milion). Łatwo sprawdzić to na etykiecie butelki wody. Można też oczywiście skorzystać z wody przefiltrowanej w dzbanku filtrującym.
- waga
Przyda nam się do kontrolowania proporcji kawy do wody. Najlepszym rozwiązaniem jest waga ze stoperem.
Waga ze stoperem Barista Space
- stoper
Jeśli nie posiadasz wagi ze stoperem, możesz użyć stopera np. w telefonie.
opcjonalnie:
- czajnik (kettle)
Czajnik ze specjalnie wyprofilowaną długą szyjką pozwala na bardzo dobrą kontrolę strumienia wody podczas zalewania, a tym samym zwiększa szansę na zaparzenie idealnej kawy.
Czas na parzenie. Do dzieła!
Całkowity czas parzenia ~ 3 min.
1. Umieść papierowy filtr w dripperze. Przelej filtr gorącą wodą.
Dzięki temu pozbywamy się nieprzyjemnego papierowego posmaku w kawie a także ogrzewamy zarówno dripper, jak i server / kubek.
Wylej wodę.
2.Wsyp 24 g zmielonej kawy. Wytaruj wagę.
3.Włącz stoper, zalej pierwszą porcję wody – 50 ml, tak by zamoczyć wszystkie drobinki kawy. Odczekaj 30 s. Ten etap to tzw. preinfuzja (blooming).
4.Zalej kolejną porcję wody – 200 ml, kierując strumień od środka drippera okrężnymi ruchami do zewnątrz (pamiętaj jednak, by nie kierować strumienia bezpośrednio w ścianki drippera).
Odczekaj 10 -15 s.
Zalej ostatnią porcję – 150 ml wody.
5.Zdejmij dripper, wyrzuć filtr.
6.Delektuj się pyszną kawą!
Hario v60 to naprawdę świetne urządzenie, proste i przyjemne w użytkowaniu.
Idealne rozwiązanie, dla tych którzy rozpoczynają swoją przygodę z czarną kawą i chcą odkrywać nowe smaki i aromaty.
Pamiętajcie, że aby przygotować doskonałą kawę, najważniejsze czego potrzebujecie to… DOBRA kawa. Świeża, jasno palona, wysokiej jakości (Speciality) sprawdzi się zdecydowanie najlepiej.
Takie są właśnie nasze kawy 8 grams speciality. Zabiorą Cię one do świata bogatego w niezwykłe smaki i aromaty. Kwiatowe, owocowe nuty, przyjemna słodycz, subtelna kwasowość.
Delikatne i pobudzające jednocześnie, idealnie zbalansowane – z pewnością znajdziesz wśród nich swojego faworyta!