Wczytuję dane...

Przepis na dobrą kawę z drippera

Prawidłowo przygotowana kawa z drippera charakteryzuje się klarowną konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym i zbalansowanym smakiem. Do jej przygotowania potrzebne są wysokiej jakości ziarna ziarna (jasno lub średnio wypalone), które należy zmielić tuż przed zalaniem wodą. W dripperze sprawdzają się blendy i kawy speciality z każdego regionu. Urządzenie pozwala uzyskać w naparze pełnię smaków orzechowych, słodkich, kwiatowych i owocowych. 

Jak zmielić ziarna do kawy z drippera?

Ziarna do kawy z drippera powinny zostać równomiernie zmielone do konsystencji gruboziarnistego piasku, która wyglądem i w dotyku przypomina cukier. Do ich rozdrabniania najlepiej wykorzystać młynek żarnowy. Pamiętaj też o proporcjach: na każde 100 ml wody potrzebne jest 6,5-7,5 gramów kawy. Jeśli używasz filtra papierowego, przelej go wodą przed wsypaniem zmielonych ziaren. Dzięki temu napar nie będzie miał nieprzyjemnego posmaku celulozy, a sączek odpowiednio ułoży się w naczyniu. 

Czy do kawy z drippera można użyć wody z kranu?

Kawa z drippera musi zostać zaparzona przy użyciu wody przefiltrowanej lub źródlanej. Zawierają one minerały, które dodatkowo pogłębiają smak naparu. W momencie rozpoczęcia przelewania woda nie może być wrząca – jej temperatura powinna oscylować wokół 85-94 stopni, a jeśli przekroczy ten zakres to sparzy kawę i sprawi, że napój będzie miał gorzki posmak. Do precyzyjnego polewania zmielonych ziaren warto wykorzystać specjalną konewkę do metod alternatywnych, która umożliwia kontrolowanie strumienia.

Czym jest preinfuzja?

Parzenie kawy w dripperze należy rozpocząć od zalania zmielonych ziaren niewielką ilością wody i pozostawieniem ich na 30 sekund. W trakcie tego czasu dochodzi do preinfuzji, czyli  wstępnego parzenia. Wówczas drobinki kawy pęcznieją i otwierają się pod wpływem namaczania, dzięki czemu z ziaren zaczynają wydobywać się związki, które warunkują ostateczny smak naparu. Po odczekaniu 30 sekund kontynuuj polewanie kawy wodą, wykonując okrężne ruchy. Nie spiesz się przy tym i nie wlewaj od razu całości. Parzenie kawy powinno trwać maksymalnie 3,5 minuty łącznie z etapem preinfuzji. Gdy nabierzesz wprawy w przygotowywaniu naparu w dripperze według standardowych zaleceń, możesz zacząć eksperymentować. Zmieniaj temperaturę wody, czas trwania parzenia oraz porcję i grubość zmielenia ziaren. W ten sposób sprawdzisz, jak smakują Ci kawy o różnej mocy i intensywności. Największą zaletą drippera jest możliwość testowania wielu wariantów przygotowywania naparu, a tym samym poznawanie nowych smaków.