Jak serwisować ekspres do kawy?
Nad serwisowaniem ekspresu do kawy należy zastanowić się jeszcze przed zakupem takiego urządzenia. Zaniedbany sprzęt ulega awariom i wydaje napar o nieprzyjemnym smaku. Naprawa ekspresów jest kosztowna, zatem jeśli chcesz uniknąć wysokich wydatków, pamiętaj o regularnej konserwacji Twojej maszyny. Co zrobić, aby utrzymać ją w jak najlepszym stanie przez długi czas?
Czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy
Przyjęło się, że ekspresy automatyczne czyści się raz na 2-3 tygodnie (w zależności od tego, jak dużo cykli parzenia odbyło się w nich w tym okresie). Wystarczy użyć do tego specjalnych środków czyszczących i odkamieniających, takich jak płyny, tabletki lub proszki, które usuwają z wewnętrznych części urządzenia osad, olejki kawowe i wszelkie inne pozostałości. W maszynach, które posiadają wyjmowany moduł zaparzający, trzeba go wyjąć i wyczyścić z resztek kawowych co najmniej raz w tygodniu. Przewody systemu mlecznego są szczególnie narażone na rozwój zarazków i powstawanie nieprzyjemnych zapachów, dlatego należy przepłukiwać je bieżącą wodą po każdym zaparzeniu kawy białej. Istotnym elementem domowej pielęgnacji ekspresu jest także opróżnianie tacek ociekowych i zbiornika na fusy – gdy będą przepełnione mogą zgromadzić się w nich bakterie lub pleśń.
Kiedy zgłosić się do serwisu ekspresów do kawy?
Poza regularnym czyszczeniem i odkamienianiem maszyny należy zgłaszać się z nią na przeglądy okresowe do serwisu ekspresów do kawy co pół roku. Wykwalifikowani diagności ocenią sprawność wszystkich funkcji sprzętu oraz jego stan techniczny (m.in. stopień zużycia podzespołów). Dzięki temu możliwe jest szybkie wykrycie ewentualnych usterek na etapie, gdy są proste do usunięcia i nie zdążyły spowodować większej awarii. Ponadto podczas przeglądu w serwisie ekspresów do kawy urządzenie przechodzi dokładne czyszczenie z resztek złogów kawy i osadów, których nie udało się usunąć podczas domowej pielęgnacji sprzętu. Poprawia to smak i jakość naparu wydawanego przez maszynę.