Wczytuję dane...

Jak przygotować dobrą kawę z ekspresu?

Przygotowanie dobrej kawy z ekspresu może stanowić problem dla osób, które wcześniej nie korzystały z tego typu urządzeń. Obsługa większości maszyn jest prosta, jednak nie każdy wie, w jaki sposób przygotować napar o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Przede wszystkim należy zadbać o właściwy stopień zmielenia ziaren kawy i jej odpowiednie proporcje. Zapoznaj się z naszymi wskazówkami dla baristów. 

Poprawna ekstrakcja kawy

Ekstrakcja kawy to proces, w trakcie którego ze zmielonych ziaren wyodrębniają się tłuszcze, olejki, cukry oraz kofeina, czyli substancje decydujące o smaku, aromacie i mocy naparu. Jej poprawny przebieg zależy od czterech czynników: stopień zmielenia, doza, ubicie, ciśnienie, czas parzenia. Najsłodsze i najbardziej zbalansowane smaki uzyskiwane są, gdy ekstrakcja trwa 20-40 sekund. W tym czasie trzeba otrzymać 25-30 ml espresso. Z podekstrakcją mamy do czynienia, gdy woda za szybko przepływa przez porcję kawy i czas parzenia jest zbyt krótki. Spowodowane jest to zbyt grubo zmielonymi ziarnami, za wysokim ciśnieniem, zbyt lekkim ubiciem kawy lub niewystarczająco dużą dozą. Napar staje się wówczas kwaśny i ma roślinny posmak. Zjawisko można rozpoznać po jasnym i szybkim strumieniu napoju, który płynie z ekspresu. 

Nadekstrakcja to powolne przepływanie wody przez kawę, wskutek którego napar zaczyna kapać do filiżanki w przerywany sposób. Jej przyczyny są odwrotne niż w przypadku podekstrakcji, czyli: zbyt drobne zmielenie ziaren, za duża doza, dołożenie za dużej siły podczas tampingu i za niskie ciśnienie wody przepływającej przez kawę. W rezultacie napój jest gorzki i mętny. 

Jak zaparzyć idealne espresso?

Poprawnie przygotowane espresso poznasz po tym, że będzie wpływać do filiżanki cienkim, nieprzerwanym strumieniem. Taka kawa charakteryzuje się odpowiednią cielistością (body), a na jej powierzchni pojawia się jasnobrązowa pianka (crema). Jak uzyskać idealny napar w ekspresie kolbowym? Zmiel kawę w młynku dość drobno, jednak unikaj konsystencji pudru – ziarenka muszą być wyczuwalne pod palcami. Następnie wypełnij sitko proszkiem w ilości zbliżonej do całej jego objętości. Zrób to równomiernie, unikaj dołków lub górek. W kolejnym kroku ubij zmielone ziarna prostopadle do wysokości sitka, płasko i równo. Ostatnim etapem jest ustawienie odpowiedniego ciśnienia w ekspresie. Jego minimalna wartość powinna wynosić 9 barów, a za najbardziej optymalną uznaje się 15 barów. 


Nie bez znaczenia dla smaku naparu pozostaje korzystanie z mieszanek ziarnistej kawy świeżo palonej oraz utrzymywanie ekspresu w czystości. Każdy użytkownik tej maszyny powinien pamiętać o regularnym myciu grup, przepłukiwaniu portafiltra w celu usunięcia zasychającej kawy po poprzednim espresso oraz dokładnym wycieraniu kolby przed dystrybucją napoju do filiżanek.