kawiarki
Kawiarki do espresso
Zacznij dzień od pysznej i mocno pobudzającej kawy zaparzonej metodą alternatywną. Posłuży Ci do tego kawiarka do espresso – proste, aczkolwiek genialne urządzenie do parzenia zmielonych kawowych ziaren. Kawiarka nazywana również mokką, moką i kafeterią to dwuczęściowy czajniczek z sitem na kawę oraz zbiornikiem na wodę. Do przygotowania w nim esencjonalnej i aromatycznej kawy potrzebować będziesz mniej więcej 3 minut.
Kilka słów o historii moki
Moka to produkt z włoskim rodowodem. Wynalazł ją właściciel urządzeń i części aluminiowych Alfonso Bialetti w 1933 roku. Kawiarka rozpoczynała swoją karierę nadzwyczaj skromnie, gdyż na cotygodniowych targach w Piemoncie. Prawdziwą popularność wśród włoskich rodzin zdobyła dopiero po wojnie, gdy syn Bialettiego opatentował i rozreklamował produkt.
Współczesne kawiarki niewiele różnią się od pierwowzoru. Zresztą wciąż jedne z najlepszych i najlepiej sprzedających się kawiarek w naszej ofercie pochodzą z fabryki Bialetti. Używają ich bariści, ale ze względu na przystępność cen kupuje je również wielu amatorów dobrej kawy parzonej w domu. Dlatego jest to idealny pomysł na prezent dla osoby, dla której dzień bez kawy jest dniem straconym.
Jak zaparzyć wyśmienitą kawę w kafeterii?
Wiedz, że kupując dobrą kafeterię, zyskujesz sprzęt do parzenia wyśmienitej kawy w czasie nie dłuższym niż 3 minuty. Ponieważ jednak najlepiej smakuje napój ze świeżo mielonych ziaren, warto dodać do koszyka chociażby ręczny młynek do kawy.
Mokę ustawiasz bezpośrednio na płycie kuchenki, do sitka wsypujesz porcję zmielonej kawy, a do dzbanka nalewasz wody. Po zagotowaniu gotową kawę rozlewasz do filiżanek, a kawiarkę opłukujesz wodą. Ważne, aby nie myć jej żadnymi detergentami, a tym bardziej w zmywarce.