Wczytuję dane...

Notes sensoryczny - ESPRESSO

To mała, a jakże pojemna w wiedzę książeczka autorstwa Grzegorza Zielińskiego- Wicemistrza Polski Aeropress 2016. Powstała aby ulepszać i utrwalać swoje codzienne przepisy kawowe.

Sprawnie zastąpi zapiski na kawałkach papieru, notatki w telefonie, czy z trudnością zapamiętywane przepisy.

Notes sensoryczny ESPRESSO powstał w odpowiedzi na potrzeby kawowych maniaków, którzy nie tylko przelewami żyją ;)

Co znajdziesz w środku?

- 8 stron usystematyzowanej wiedzy o parametrach zaparzania kawy

- koło sensoryczne 

- tabelę z kanonem espresso

- 100 szablonów do uzupełnienia (z wyszczególnieniem metod: ekspres ciśnieniowy, kawiarka i prissmo)

Szablon zawiera metryczkę (kraj pochodzenia, nazwę palarni,sposób obróbki itp.), miejsce na dokładne rozpisanie przepisu, ale co jest w naszym odczuciu jeszcze istotniejsze - miejsce na ocenę i notatki. Przy każdej kawie możesz na kole sensoryczny zaznaczyć co wyczułeś, czy było to dla Ciebie fajne, czy zainspirowało do dalszych prób. W notesie ESPRESSO oprócz wykresu do określania stricte sensorycznych doznań jest także uproszczony wykres ekstrakcji. Na jednej osi jest czas parzenia, a na drugiej subiektywna szybkość przepływu kawy.

Mając w rękach ten notes ma się ochotę od razu zrobić cupping home edition i szukać, kombinować, testować. Co dla nas jest kwintesencją tej kawowej zajawki :)

wybrane dla ciebie